Omega-3 vetzuren, hoe belangrijk zijn ze nu echt?

Omega-3 is misschien wel één van de meest besproken voedingsstoffen van deze tijd. Vroeger vooral bekend van de levertraan. Veel ouderen denken hier nog met afschuw aan terug als ik ze hier naar vraag. Vandaag halen we omega-3 uit visolie, algenolie of uit vette vis. Ook plantaardige bronnen zoals lijnzaad en walnoten bevatten omega-3, maar dit zijn andere vormen dan die in vis voorkomen. En het lichaam heeft beide soorten nodig.

Er zijn drie soorten omega-3 vetzuren, namelijk:

  • ALA: uit plantaardige bronnen (zoals lijnzaad en walnoten)

  • EPA: vooral uit vette vis en vis- en algenolie

  • DHA: vooral uit vette vis en vis- en algenolie

Alle drie zijn ze belangrijk, maar het lichaam kan ALA moeilijk omzetten naar EPA en DHA. Daarom is het nodig om ook EPA en DHA binnen te krijgen naast ALA.

Wat doet omega 3? Waarom is het belangrijk?
Omega-3 is de bouwstof die in de celmembranen van je lichaam wordt ingebouwd. Je vindt het terug in:

  • De hersenen

  • Het hart

  • Het immuunsysteem

  • De hormonen (o.a. bij ontstekingsprocessen)

  • De darmwand

  • Processen in de lever en vetstofwisseling

Ik vergelijk het wel eens met de schil van een appel. Een droge, oude schil gaat rimpelen en wordt stug. Een soepele, vochtige schil beschermt beter en blijft stevig. Zo werkt het ook met onze cellen. Omega-3 houdt de membranen soepel en zorgt dat ze goed blijven werken.

Waarom krijgen veel mensen weinig omega-3 binnen?
Nederland is geen visland. De meeste mensen eten nauwelijks of geen vette vis. En hoewel vaker vette vis eten helpt, wordt meermaals per week ook niet geadviseerd vanwege de gifstoffen die vis in het vetweefsel opslaat.

Daarnaast bevatten veel plantaardige oliën veel omega-6-vetzuren. Deze oliën zijn goedkoop, lang houdbaar en worden daarom veel gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen. Hierdoor is onze moderne voeding rijk aan omega-6, maar arm aan omega-3. Beide hebben we ze nodig, maar wel in de juiste verhouding.

Wat ik regelmatig hoor in de praktijk
Het moet duidelijk zijn dat omega 3 samenhangt met de werking van het lichaam, maar dat het geen directe diagnose geeft. Bij een te laag vitamine D of vitamine B12, kun je direct zeggen, dat is de oorzaak van je vermoeidheid of van zenuwklachten. Bij omega 3 het lastiger aan te wijzen. Ik zie het dan ook als een bijdrage aan je algehele gezondheid. Als je omega 3 status optimaal is, functioneert heel je lichaam beter.

Er zijn wel indicaties wanneer omega 3 extra aandacht vraagt, namelijk bij veel ontstekingen, auto-immuunziekte, long covid, hormonale disbalans, darmklachten of op het gebied van hersengezondheid zoals bij dementie en ADHD. 

Bloedtesten omega 3: waar let je op?
Omega-3 vanuit het bloed vertelt vooral wat over de afgelopen dagen. Voor een goede meting, wil je liever kijken naar de omega-3 index die wordt gemeten via de rode bloedcellen. Deze zegt wat over de afgelopen 3 maanden. Het is ook de methode die veel ingezet wordt in studies om de omega 3 status te bepalen. Om deze reden adviseer ik een vervolgtest na minimaal drie maanden, zodat je echt kunt zien of veranderingen in voeding of supplementen effect hebben gehad.

Waar let je op bij een omega-3 supplement?
Er zijn een aantal dingen om op te letten bij een omega-3 supplement.

  • Bron (visolie of algenolie. Beide is mogelijk. Let wel op dosering)

  • Vorm (triglyceridevorm wordt meestal het beste opgenomen)

  • EPA en DHA gehalte per dagdosering (veel producten bevatten te weinig van één van beide, vooral als het gaat om algenolie)

  • Oxidatiewaarde (dit zegt iets over de kwaliteit. Je wilt niet dat olie snel ranzig wordt)

  • De uitslag van een omega-3 Index geeft informatie over of je wilt bij slikken of dat het niet nodig is  


Wil je je omega-3 status laten testen?
Klik hier, vul het formulier in en ik neem persoonlijk contact met je op om alles verder te bespreken.

omega-3-index test
Volgende
Volgende

Maag-darmklachten: adviezen voor jouw lichaamstype (de ervaring van diëtist i.o. Stijn)